top of page
  • Eva

Skincare Mythen Ontkracht: Wat is Waar en Wat is Onzin?

Of je nu een doorgewinterde skincare liefhebber bent of net begint met je huidverzorgingsreis, je bent vast wel eens tegenstrijdige adviezen tegengekomen. Van oma's wijsheden tot de nieuwste trends op TikTok, het lijkt wel alsof iedereen een mening heeft over skincare. Maar hoe weet je wat echt werkt en wat pure onzin is?


Vandaag nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van skincare mythen. We gaan enkele van de meest hardnekkige mythes ontkrachten en je voorzien van feiten die je huid écht ten goede komen. Benieuwd of je je poriën echt kunt verkleinen? Of of je zonnebrandcrème nodig hebt op een bewolkte dag? Lees snel verder!


Pak een kopje thee, leun achterover en laten we samen de waarheid achterhalen. En vergeet niet om na het lezen je gedachten en vragen met ons te delen in de reacties. Samen streven we naar een gezonde en stralende huid!


Vandaag duiken we in een onderwerp waar veel over te zeggen valt: skincare mythen. Er zijn talloze tips en adviezen die de ronde doen, maar welke zijn echt nuttig en welke zijn pure onzin? Laten we enkele van de meest voorkomende mythes ontkrachten en je helpen om een beter geïnformeerde keuze te maken voor je huidverzorging.


Mythe 1: “Als je een vette huid hebt, hoef je geen moisturizer te gebruiken.”

Waarheid: Ook een vette huid heeft hydratatie nodig. Het overslaan van moisturizer kan je huid uitdrogen, waardoor deze juist meer talg gaat produceren om dit te compenseren. Kies voor een lichte, olievrije moisturizer om je huid in balans te houden.


Mythe 2: “Je moet je huid elke dag scrubben voor een stralende teint.”

Waarheid: Te vaak exfoliëren kan je huid beschadigen en irritaties veroorzaken. Het is voldoende om 1-2 keer per week te exfoliëren met een milde exfoliant zoals salicylzuur of melkzuur om dode huidcellen te verwijderen en je huid te laten stralen.


Mythe 3: “Duurdere producten zijn altijd beter.”

Waarheid: De prijs van een product zegt niet altijd iets over de effectiviteit. Wat echt telt, zijn de ingrediënten. Zoek naar producten met bewezen werkzame stoffen zoals vitamine C, retinol en hyaluronzuur, ongeacht het prijskaartje.


Mythe 4: “Je kunt je poriën kleiner maken.”

Waarheid: Helaas, poriën kunnen niet fysiek verkleind worden. Wel kun je ze minder zichtbaar maken door ze schoon te houden en producten te gebruiken die de huidtextuur verbeteren, zoals niacinamide en retinol.